Csípőízületi vápa problémák

Dr. Dósa Gábor: A vápafenék traumás illetve szövődményes defektusának protetikai megoldása
10. Dél-Magyarországi Traumatológus Kongresszus Keszthely 2005. május. 28.

A vápafenék, különösen annak felső része viseli a testsúlyt terhelés illetve járás közben, ezért  folytonossága rendkívül fontos a csípőízület működése szempontjából. A vápafenéken a csontállomány idős korban, különösen csípőprotézis beültetése után több évvel elveszti keménységét, a csont fellazul. Így a csípőízületbe beültetett protézis vápa, különösen a csavaros fém vápagyűrű áttörheti a vápafenék puha csontját, és a csípőprotézis vápa a kismedencébe kerülhet részelegesen vagy egészében.

Csípőízületi vápán keresztülhaladó medence törések esetén előfordul, hogy a törés elmozdulása  miatt a vápa fenekén a törési rés szétnyílik. Ha a rés nem széles, konzervatív kezelés ideje alatt is képes csontszövettel feltelődni a keletkezett rés. Műtéti megoldásoknál, a stabilizálás eredményeként a törési rés szűkül, vagy bezáródik, ezért a törési rés csontszövettel való kitöltése hamar lezajlik. Ha a rés széles, előfordulhat, hogy nem  telődik ki, megmarad, és a medencegyűrű mozgása folytán instabilitás keletkezik. Ilyen esetben szükséges a medence fenéken áthaladó álízületi rés műtéti megszüntetése.

Esetismertetés

1./ Első esetünk egy nőbeteg volt, aki 44 évesen Ausztriában szenvedett az autópályán közlekedési balesetet. Súlyos, életveszélyes sérüléseit egy osztrák intézetben kezelték, és az életveszély megszűnte után a beteget egy budapesti intézetbe szállították, ahol meg is operálták. A kombinált, elülső-hátsó pillér törések közül a hátsó pillért csavarokkal és lemezekkel stabilizálták.

A sérült állapotának javulása után területi illetékességből a Gyulai Kórház Baleseti Osztályára szállították, ahol további műtéteket hajtottunk rajta végre. A medence gyűrűt elől is stabilizáltuk. A medencetöréseket rögzítő fém lemezek ellenére a bal csípőízületi vápáján keresztül haladó csonttörés nem gyógyult meg, álízület keletkezett. A beteg járkálásakor és a terheléskor kifejezett fájdalmak keletkeztek a bal csípőízületben. Ezért a bal csípőízületi csonthiány pótlására műtétet végeztünk:

Feltártuk a csípőízületet, és kitakarítottuk a törési rést. A csípőlapátból vett hasáb alakú csontdarabbal a rést kitöltöttük, majd szivacsos csontdarabkák behelyezésével vastagítottuk meg a vápafeneket. Erre fém vápakosarat csavaroztunk, majd ebbe ragasztottuk be a műanyag csípőprotézis vápát. A vápa centrumáénak kijjebb hozása visszahelyezte a csípőízület központját az eredeti helyére. A csípőprotézis beültetése ezután már szabály szerint történt.

A műtét utáni 3 hónapos tehermentesítés, valamint a térdízületi és csípőízületi gyógytorna, valamint a térdmozgató géppel való passzív mozgatás meghozta az eredményt. A beteg panaszmentessé vált, segédeszköz nélkül járóképes lett, és a csípőízület funkciói is közelítettek a normálishoz.

2./ Egy 60 éves nőbeteg kórtörténetét mutatjuk be a combnyaktöréstől a revíziós csípőprotézis műtétig. A nőbeteg 43 éves korában szenvedett combnyaktörést, amelyet más kórházban combnyak csavarozással és szegletlemezes rögzítéssel operáltak. A műtét sikeres volt, a sérült az alkalmazott gyógytorna kezelés hatására meggyógyult, de néhány év múlva a combcsont feje elhalt, ezért először valgizáló osteotomiát végeztünk, majd a combfej elhalásának előrehaladása miatt 48 éves korában cement nélküli csípőprotézis beültetésre került sor. A csavaros vápagyűrű évek  múlva meglazult, és a csontos vápafeneket kikezdve áttörte azt, és részlegesen becsúszott a kismedence üregébe.

A közben 60 évessé idősödött beteg műtéténél a csavaros vápagyűrű eltávolítása a kismedencéből szövődmény nélkül, könnyen sikerült. A keletkezett hatalmas csonthiány pótlására, a vápafenéken keletkezett lyuk eltömésére szendvics szerkezetű megoldást alkalmaztunk. Vékony dróthálót fektetünk a vápafenék lukjára, majd a hiányt csontblokkal tömtük ki. A csontblokkra csontforgácsot helyeztünk, amelyre vápakosarat csavaroztunk. A vápakosárba csontcementtel ragasztottuk be a műanyag vápát.

A műtét sikeres volt, a stabil műtéti megoldás után a beteg mozgásai hamar helyreálltak. A kórházban alkalmazott csípőízületi és térdízületi gyógytorna kezelés szabaddá tette a mozgásokat, megerősítette az izmokat. Az otthonában is folytatott gyógytorna hatására a nőbeteg 3 hónap alatt teljesen panaszmentessé vált, és visszanyerte a csípőízület a korábbi mozgástartományát.