Revíziós csípőízületi protézis műtéteink

Dr. Dósa Gábor: Revíziós csípőízületi protézis műtéteink
A Magyar Traumatológus Társaság Kongresszusa Pécs 2005. szeptember. 8-10.

1993-tól 2005 első félévéig a Gyulai Pándy Kálmán Kórház Baleseti Osztályán 900 elsődleges (primer) csípőprotézis műtétet végeztünk. Ezek cementes és cement nélküli teljes csípőízületi protézisek (TEP – total endoprotézis), valamint fej-nyak-szár pótló (CKP – cervicocapitális) csípőízületi protézisek műtétek voltak.

A 900 elsődleges csípőprotézis mellett 35 esetben kényszerültünk revíziós (protézis alkatrész csere) műtétre.

A revíziós műtétek fajtái:

 • Gömbcsere
 • Fej-nyak-szár (CKP) protézis kiegészítése teljes protézisre
 • Vápacsere
 • Szárcsere
 • Vápa és szár csere
 • Szárcsere, kiegészítő dróthurok (DePuy cerclage), lemez
 • Protézis eltávolítása (Girdlestone-csípő) utáni teljes protézis beültetés

Műtét után létrejött protézis ficamok esetében végezett műtétek 13 esetben:

Gömb cseréje hosszabb nyakú gömbre 6
Fej-nyak-szár protézis fej csere 1
Fej-nyak-szár protézis kiegészítése teljes protézisre 3
Műanyag vápaszél csavaros kiegészítése (augmentatio) 3

Szárcsere okai:

 • Szártörés
 • Szár lazulás
 • Szár körüli (periprotetikus) törés
 • Rossz helyzetben beültetett szár

Szárcsere megoldásai 12 esetben:

Cementes normál szárról– cementes hosszú szárra 6
Cementes törött szárról – cementes hosszú szárra 1

Periprotetikus törés esetében cementes szárról – cementes

hosszú szárra, dróthurok (DePuy), lemez

3
Cement nélküli szárról – cement nélküli szárra 1
Cement nélküli szárról – cementes hosszú szárra 1

Vápacsere megoldásai 7 esetben:

Cementes vápa cseréje cementes vápára 1
Cementesről – csontpótlás + vápakosár + cementesre 3
Cementesről – csontpótlás + pressfit (beszoruló) vápára 1
Cement nélküliről – csontpótlás + pressfit vápára 1
Cement nélküliről – cement nélkülire 1

Egyéb revíziós műtétek 3 esetben:

Korábbi protézis eltávolítás (Girdlestone) utáni teljes protézis beültetés 2
Traumás vápafenék hiány megoldása (csontblokk, csontforgács, vápakosár, cementes vápa) 1

Esetismertetés:

1./ Egy 78 éves férfit operáltunk, akibe 26 évvel azelőtt ültettek be teljes csípőprotézist más intézetben. A protézis műanyag vápája kibillent helyéről. A csontos vápa alsó részében helyezkedett el, felette a protézis szár feje mélyen a csontos vápafenékbe fúródott, majdnem áttörve azt a kismedence felé. A műanyag vápa eltávolításakor a nagy mennyiségű ráragadt cement is együtt távozott el a vápával, így hatalmas csonthiányos üreg jött létre. A csonthiány pótlására konzerv csontot (csontbankból) használtunk, apró darabokra aprítva. A csonthiány helyére tett csontdarabokat műszerrel tömörítettük, majd a tömörített és vápa alakra formált csontba ragasztottuk be az újabb műanyag vápát. A protézis szára a jelentős eltelt idő ellenére sem lazult meg, a korábban beültetett szárat a helyén hagytuk.

A beteg a műtét utáni szakban gyógytorna kezelés kapott, amely gépi térdízületi és csípőízületi torna, valamint aktív és passzív csípő és térdtorna kezelésből állt. Már a műtét utáni napokban jelentősen javult a csípőízület mozgása. Fájdalmai megszűntek, járóképessé vált. Az otthonában is folytatott gyógytorna hatására három hónap alatt majdnem teljesen visszanyerte a korábbi csípőízületi mozgástartományát.

2./ Egy 60 éves beteg kórtörténetét mutatjuk be a combnyak törésétől a revíziós csípő protézis műtétig. A nőbeteg 43 éves korában szenvedett combnyaktörést, amelyet más kórházban combnyak csavarozással és szegletlemezes rögzítéssel operáltak. A műtét sikeres volt, a sérült az alkalmazott gyógytorna kezelés hatására meggyógyult, de néhány év múlva a combcsont feje elhalt, ezért 48 éves korában cement nélküli csípőprotézis beültetésre került sor, amelyet én végeztem korábbi munkahelyemen. A csavaros vápagyűrű évek  múlva meglazult, és a csontos vápafeneket kikezdve áttörte azt, és részlegesen becsúszott a kismedence üregébe.

A közben 60 évessé idősödött beteg revíziós műtéténél a csavaros vápagyűrű eltávolítása a kismedencéből szövődmény nélkül, könnyen sikerült. A keletkezett hatalmas csonthiány pótlására, a vápafenéken keletkezett lyuk eltömésére szendvics szerkezetű megoldást alkalmaztunk. Vékony dróthálót fektetünk a vápafenék lukjára, majd a hiányt csontblokkal tömtük ki. A csontblokkra csontforgácsot helyeztünk, amelyre vápakosarat csavaroztunk. A vápakosárba csontcementtel ragasztottuk be a műanyag vápát.

A műtét sikeres volt, a stabil műtéti megoldás után a beteg mozgásai hamar helyreálltak. A kórházban alkalmazott csípőízületi gyógytorna kezelés szabaddá tette a mozgásokat, megerősítette az izmokat. Az otthonában is folytatott gyógytorna hatására a nőbeteg 3 hónap alatt teljesen panaszmentessé vált, és visszanyerte a csípőízület a korábbi mozgástartományát.

Összefoglalva:

A revíziós csípőprotézis műtéteink bizonyítják, hogy a protézis alkatrészek cseréje nehéz, sokszor bonyolult műtéti megoldásokkal lehetséges csak. Az elvégzett műtétek után hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelésre van szükség. Ennek részét képezi az otthoni gyógytorna kezelés, amely visszaállítja az operált ízületek fájdalommentes mozgástartományát, megerősíti az izmokat, és jó közérzetet biztosít.