Súlyos térdsérülések

Dr. Dósa Gábor: Súlyos, szubtotális amputációval járó nyílt térdízületi sérülés kezelése kombinált műtéti megoldással
A Magyar Traumatológus Társaság kongresszusa Miskolc, 2003. november 9-11.

Egy 34 éves férfi szenvedett közlekedési balesetet oly módon, hogy motorkerékpárral közlekedett lassú sebességgel az út szélén, miközben egy ház behajtójáról egy kisteherautó tolatni kezdett. A motoros nem tudta elkerülni az ütközést a nagy forgalomban, jobb térdével nekiment a kisteherautó hátsó sarkának. Az ütközés következtében a kisteherautó  hátsó lökhárító lemeze majdnem teljesen levágta a lábát. A lemez oly módon sértette meg, hogy a térdízületen keresztül csaknem körkörösen levágta az alsó végtagot, miközben a térdízület hátsó oldalán egy néhány cm-es bőrrészlet megmaradt, és nagy szerencsére ebben a bőr- és lágyrész hídban a lábat vérkeringéssel ellátó artéria poplitea (térdhajlati verőér), valamint a láb beidegzését biztosító nervus peroneus communis (a lábat ellátó egyik főideg) épen maradt. Így a sérült ellátása során gondolhattunk a végtag tejes megmentésére.

A térdízületet alkotó csontokon nyílt térdízületi ficam jött létre. A sípcsont (tibia) térdízületi vége Y alakban összetört, és a tördarabok messze elmozdultak egymástól. A térdízületben a keresztszalagok tapadására szolgáló kiemelkedések (eminenciák) leszakadtak. A sípcsont (tibia) felső része több darabba tört. Az artéria épen maradt ugyan, de az őt kísérő véna két helyen is megsérült. A térdízület külső oldalszalag rendszere elszakadt. A kétfejű combizom vége leszakadt a szárkapocscsont (fibula) csúcsáról. Kiszakadt a két keresztszalag közül a hátsó keresztszalag részlegesen, valamint a térdkalácsot rögzítő ín teljes egészében. A térdízület belső oldalszalag folytatása, az úgynevezett pes anserinus lenyúzódott.

A betegen több műtétet végeztünk. A legelső műtét alkalmával minden olyan képletet helyreállítottunk, amelyik megsérült. A csontokat csavarokkal és lemezzel egyesítettük. A szalagokat visszarögzítettük eredeti helyére. A kétfejű combizmot, valamint a térdkalács inát eredeti tapadási helyére rögzítettük vissza. A lábszári izombőnyét a várható duzzanat miatt felhasítottuk. A combcsontra és a sípcsontra külső rögzítőt (fixateur externe) helyeztünk, amely a gipszrögzítést helyettesítette. A hatalmas roncsolt sebeket kimetszettük, a sebet részlegesen nyitva hagytuk.

Az elvégzett műtéti sorozat a következő volt:

2000. júl. 12. Térdrekonstrukció, lábszár elülső rekesz felhasítás
2000. júl. 14. Vérömleny kitakarítás
2000. júl. 17. A hiányzó csontrészletek pótlása csontátültetéssel. Sebszűkítés
2000. júl. 19. Bőrátültetés
2000. aug. 8. Külső rögzítő pin csere
2000. szept. 6. Külső rögzítő eltávolítás. Aktív funkcionális gyógytorna kezelés oldalsínes térdrögzítőben
2000. okt. 11. Drótkivétel

A beteget az első naptól kezdve gyógytornász segítségével tornáztattuk. A térd rehabilitációja szempontjából fontos volt, hogy amikor a külső rögzítőt eltávolítottuk, elkezdtük a térd rendszeres tornagyakorlatát. Ezt egyrészt térdmozgató géppel végeztük, másrészt a betegnek megtanítottuk azokat a tornagyakorlatokat, amelyeket otthonába való távozás után önállóan is végezhet. A komplex rehabilitációs kezelés hatására a sérült térdízület mozgása beindult, és a térdízület mozgástartománya elérte, majd később meghaladta a 90 fokot.

A sebek begyógyultak, az átültetett bőr megtapadt. A bőrátültetés miatt a sérülés és a műtéti terület egyenetlenül, heggel gyógyult. Ez az esztétikai károsodás azonban nem zavarja a beteget, mert a térdízület funkciójával elégedett. Azóta is rendszeresen tornázik, minden nap kétszer.

Az eset tanulságai a következők:

  • A nyílt sérülések sokszínűek, mindig újabb és újabb sérüléskombinációkkal találkozhatunk
  • Súlyosan roncsolt és biztosan baktériummal érintkezett sérülések esetén is előfordulnak szövődménymentes esetek
  • Sorozatműtéttel, a sérüléskombináció minden tagjára vonatkozó rekonstrukcióval jó eredmény érhető el
  • Ha a vér- és idegellátás megmaradt, mindent el kell követni a roncsolt képletek rekonstrukciója terén
  • Rendszeresen végzett kórházi, majd otthoni gyógytorna kezeléssel jó ízületi funkció érhető el